Redevelopment of Piazza San Rocco and Corte Sant'Ilario

Sinergo Spa oversaw the planning of Piazza San Rocco and Corte Sant’Ilario through collaboration with the studio Stradivarie Architetti Associati, the leading partner of the group of professionals that was awarded the contract for the project and for the management of works for the two piazzas at the start of 2016. The project, financed by the Friuli Venezia Giulia region using PISUS funds, entailed the redevelopment of two different spaces within the urban centre of Gorizia – in front of the church of San Rocce and the cathedral of Sant’Ilario e Taziano. The first operation entailed the creation of a large parvis in front of the church in the village of San Rocco and the reorganisation of the carparks and road systems in the vicinity of the sports pitches. Thanks to the creation of a one-way system on Via Parcar, it was possible to relocate the car spaces and thus free up the space that was once the parvis of the church – and that had since become occupied by cars. In this space, a paved parvis was created, linking the road with the row of buildings that delimits it and restoring the visual relationship between the façade of the church and the axis of Via Parcar. The redesign of the route of Via Veniero-Via dei Lentieri guaranteed access to the church. Corte Sant’Ilario – The space in front of the church, which had become a carpark, was also repurposed as a paved parvis. Within the piazza, a shaded space was created through the addition of a grove of birch trees. The piazza is divided into two by a path that leads to the local police headquarters through the underground passageway of the central police station, on Piazza Cavour. Here, the opening of a route towards the nearby town hall connects the garden with the new piazza. This new route, which was being used by the police as a carpark, was paved and lined with two rows of trees. Walking along this route, it is thus possible to admire th